Mønsterkonstruksjon
Grunnform: Bol
Dette digitale kurset i mønsterkonstruksjon dekker hele prosessen med å lage en grunnform bol som passer akkurat din kropp! Du vil lære en helt unik tilnærming og metodikk, utviklet av kursholder og eier av SØMROM - Tanja. Metodikken bygger på en rekke allerede etablerte konstruksjonsmetoder, men legger ekstra stor vekt på den praktiske tilnærmingen, og grundig forståelse for hvordan vi kan konstruere et flatt mønster som skal kunne bli til en grunnform som ivaretar en kompleks tredimensjonal form - kroppen din!
Her lærer du ikke bare “hva”, men også “hvorfor” og “hvordan”.
-
Vi estimerer at en gjennomsnittssyer vil trenge 1-2 måneder for å fullføre kurset under “vanlige livsforhold” med jobb og andre forpliktelser i hverdagen.
Om du setter av 2-3 helger, eller tilsvarende kvelder + evt helg, vil du klare å komme gjennom hele kurset på en god måte.
Til sammenligning gikk dette kurset over 21t som fysisk kurs, og hadde da en prislapp på 6000kr. Her har du mulighet til å lære akkurat samme innhold til 1000kr over en hel måned, alternativt 2000kr over 2 måneder! -
Ja. Du kan når som helst sende inn dine spørsmål til Tanja, og har også mulighet til å delta på våre månedlige, direktesendte Spørretimer hvor Tanja svarer på dine spørsmål på direkten.
OBS! Tanja er i permisjon ut 2024, og Ønskebrønnene og Spørsmålshjørnet er dermed ubemannet i denne perioden. Dere får svar på alle deres spørsmål på sedvanlig vis igjen fra januar 2025.
-
Kurset er bygget opp av 5 deler som inneholder profesjonelt produserte videoer med tydelige og nøye instruksjoner av alle stegene. Du får oppgaver du skal løse, og nedlastbare dokumenter der du trenger det. I tillegg følger vi et konkret eksempel gjennom hele kurset, for jeg viser hele prosessen fra måltaking til ferdig grunnform på en ekte person! Modellen min Lotte.
Del 1: Kroppsanalyse og Måltaking
I denne delen har vi fokus på måltaking og kroppsanalyse. Jeg lærer deg å ta hvordan du skal analysere egen anatomi for videre bruk til konstruksjon. Du lærer sammenhengen mellom målene tatt på en tredimensjonal kropp, og overføringen av disse til et flatt todimensjonalt mønster. Jeg viser også nøye hvordan du tar alle målene du trenger, både på egen kropp og på en annen person, og du får konkrete oppgaver til å øve deg på måltaking.
Del 2: Introduksjon til mønsterkonstruksjon
Vi arbeider med målene fra første del, og bygger videre på ved å lære omgjøring av kroppsmål til konstruksjonsmål. Du får muligheten til å forstå, og jobbe med prinsipper som ledighet, organisk innsnittforming, balansefordeling mm. I denne delen skal vi få dreisen på gangen i konstruksjonsprosessen etter standard gjennomsnittsmål, og få forståelse for hvorfor dette må justeres til hvert enkelt individ i 99% av tilfellene, når vi jobber med ekte, levende kropper som våre.
Del 3: Konstruksjon på individuelle mål
I denne delen setter jeg lupen på konstruksjon på individuelle mål, og belyser hvordan dette skiller seg fra konstruksjoner på standariserte mål. Denne delen inneholder flere eksempler på anatomiske “finurligheter” vi kan møte på, når kroppene våre ikke passer inn i den standariserte malen, og hvordan vi ivaretar vår unike anatomi i konstruksjonen. Når du har kommet så langt er du rustet for å gyve løs på konstruksjon av din egne grunnform!
Del 4: Søm, justeringer og innprøving
I denne delen viser jeg hvordan du tar mønsteret ut fra papiret, og syr opp en lerretsmodell som skal prøves på. Du får være med på to innprøvinger, og jeg viser deg hva du skal se etter på en innprøving, hvordan du skal gjøre nødvendige justeringer, og hvordan du får disse justeringene tilbake inn i papirmønsteret ditt - til du har en rentegnet grunnform som passer perfekt!
Del 4: videre bruk av grunnformen
I den siste delen av kurset gir jeg deg nyttige tips for videre bruk av grunnformen: vi ser nærmere på bruk av pappmaler, justering av ledighet og flytting av innsnitt. -
Dette digitale kurset fungerer som et abonnement. Når du kjøper kurset registrerer du en bruker inne på vår kursplattform, betaler første månedsavgift, og starter dermed abonnementet. Nå kan du logge inn på plattformen, og få tilgang til alt kursmateriell inne på profilen din. Dermed kan du bruke så lang tid som du selv trenger for å komme gjennom kurset i ditt tempo. Trenger du mer enn en måned, går neste trekk automatisk, helt til du er klar og avslutter abonnementet. Hvordan du går frem for å gjøre dette blir nøye beskrevet på infosidene inne på kursplatformen, og du kan alltids ta kontakt med oss om du lurer på noe!
Les gjennom våre kjøpsvilkår for våre rutiner rundt refusjoner av automatiske trekk.
-
Kurset er tenkt for syere på nivå: øvet / viderekommen. Det er en fordel om du har prøvd deg på noe mønsterkonstruksjon tidligere, men ikke et must.
Kurset tar for seg alle prosesser inngående, så det bør være enkelt å følge hvis du har sydd en del plagg etter ferdigmønstre tidligere.
-
Ja! Jeg hadde mine tvil i starten, og hadde derfor et pilotprosjekt hvor jeg testet ut kursopplegget på medlemmer i Digitalt SØMROM i 2022. Det gikk over all forventning, og deltakerne presterte flotte grunnformer. Kurset ble derfor gjentatt i 2023, også da med masse jubel, mye læring, og finfine grunnformer.
-
I mangel på den ultimate konstruksjonsmetodikken, måtte jeg lage min egen! De ulike etablerte metodene var for meg interessante eksempler å studere, men jeg synes de alle for det meste er tunge og lite hensiktsmessige i møte med ekte kropper. De aller fleste opererer med generaliserende formler som ikke umiddelbart gir mening, og heller ikke blir forklart. I tillegg er de forenklet, og viser konstruksjon tilpasset til “standard” kroppsformer, som har “normal” fordeling og plassering av volum, er helt symmetriske, og har den retteste kroppsholdningen en kan tenke seg…. Slik er jo ikke vi mennesker!! Vi er vakre, komplekse tredimensjonale former, og hver og en av oss er unik, noe som vil si at én formel aldri vil passe oss alle! Dermed må vi tenke annerledes, og virkelig forstå hvordan linjene og avstandene vi kan måle på vår kropp, kan trylles videre om til en grunnform som passer. I arbeidet med utviklingen av metoden min, gikk jeg mer og mer vekk fra bruken av gitte formler, og mer og mer over i retning av praktisk tilnærming gjennom måltaking direkte på kroppen og analyse av figuren. Jeg håper min metode kan gjøre mønsterkonstruksjon mindre mystisk, og mer tilgjengelig for alle syere der ute som ønsker å prøve seg. Hjertelig velkommen skal du være!
-
Kurset er tenkt for syere på nivå: øvet / viderekommen. Det er en fordel om du har prøvd deg på noe mønsterkonstruksjon tidligere, men ikke et must.
Kurset tar for seg alle prosesser inngående, så det bør være enkelt å følge hvis du har sydd en del plagg etter ferdigmønstre tidligere.
-
Kort forklart, er en grunnform, eller et grunnmønster, utgangspunktet for alle plagg du drømmer om å sy! Du kan tenke på det som et “skall” eller et til “lag med hud”, altså et mønster på plagg (eller en delen av et plagg) som er helt kroppsnær og følger figuren din 100%. Med utgangspunkt i et slikt grunnmønster kan du videre snittutvikle mønstre i alle mulige former og fasonger, og være helt trygg på at de alltid vil passe deg.
En grunnform kan også brukes til å kjapt tilpasse ferdige mønstre du ønsker å sy etter. Siden grunnformen er deg i 2D-form, kan du enkelt sammenligne mønsterdeler fra kjøpemønstre opp mot den, og se hvor du trenger å gjøre justeringer for at passformen skal bli bedre til din kropp.
Vi deler opp grunnformer i grunnform bol (overkropp ned til liv eller stussnivå), grunnform erme (isatt erme med innsnitt, og tomsøms erme), grunnform skjørt (fra liv og til kne), samt grunnform bukse (rette ben, medium kroppsnær, med innsnitt foran og bak).
Tradisjonelt brukes grunnformer av denne typen til konstruksjon av kvinneklær. Herreskreddere bruker andre tilnærminger i konstruksjon av herreplagg.
-
Som alle digitale kurs, krever dette kurset at du tar ekstra ansvar for egen læring og progresjon. Til gjengjeld er dette et perfekt kurs for deg som ikke har mulighet til å delta på fysiske kurs arrangert av SØMROM i Oslo. Utover det er dette et kurs som vil kunne treffe syere av flere ulike slag.
Er du en som aldri helt klarer å treffe den gode passformen til din kropp? Sitter klærne du syr alltid litt merkelig, og du må dra/rette/fikse på dem i bruk? Da vil du mest sannsynlig komme til bunns i hvorfor, ved å følge dette kurset!
Drømmer du om å bygge opp en selvsydd garderobe i din helt unike stil? Synes du ingen mønsterprodusenter eller klesprodusenter gir deg denne typen klær? En grunnform vil være basen for å kunne sette dine egne design ut i livet effektivt og uten unødvendige omveier.
Sitter du med et ønske i magen om å kunne leve av å sy, men synes det er skummelt med tanken på å sy til kunder? Eller jobber du allerede med kundesøm, men skulle gjerne fått dette med passform enda mer inn under huden og i blodet? Det er en stor fordel å lære seg å forstå og kjapt kunne analysere hvordan kropper henger sammen. Dette hjelper deg å identifisere de unike behov hver enkelt kunde har, som må ivaretas når du konstruerer og syr til dem. Dette kurset vil kunne gi deg den basen du trenger til å bli tryggere i møte med kundene dine, uansett kroppssammensetning, og lære deg å jobbe effektivt og hensiktsmessig med måltaking og konstruksjon.
Du må ha sydd før, og kunne operere en symaskin. Erfaring med klessøm og/eller noe konstruksjon er en fordel, men ikke et krav.
Materialer & utstyr du vil trenge til kurset:
-
Invester i et godt målebånd! Billigere varianter kan avvike med flere millimeter, og gamle målebånd kan strekke seg og bli lengre per cm. Sjekk derfor at målebåndet ditt og konstruksjonslinjalen din er like. Trenger du å investere i et nytt målebånd, kan du kjøpe dette hos SØMROM.
-
En lang linjal du bruker til å konstruere med. Denne varianten er min favoritt - her har du både linjal og rett vinkel i ett. Bruker du en vanlig linjal ville jeg også hatt en vinkel-linjal for hånden med 90 graders vinkel.
-
Dette får du kjøpt hos de aller fleste sømbutikker/hobbyforretninger. Jeg foretrekker å konstruere på kraftig papir, men vi kommer også til å bruke tynnere mønsterpapir som du kan se gjennom i løpet av kurset.
-
Dette er buede linjaler som vil gjøre konstruksjonsprosessen flere hakk smidigere, da de brukes til å konstruere inn alle buede linjer som ermehull, halsskjæringer, samt alle andre kurver. Det er ikke et absolutt must å ha slike - du kan også tegne inn kurvene på frihånd, men jeg bruker både en “Pistolet” & en “Peroquet” selv.
-
Dette vil du få bruk for både under måltaking, og det er også en kjekk hjelper når vi skal konstruere og justere toile. Jeg kjøper bare dette hos jernvarehandelen, velg gjerne en “sensitive” variant som ikke legger igjen spor/lim.
-
Til måltagingen vil du trenge en tusj for å markere inn antropometriske punkt.
Selve konstruksjonen gjør vi med blyant, og har viskelær i umiddelbar nærhet underveis. Jeg foretrekker å konstruere med tynn blypenn (0,3), for å ha mest mulig nøyaktige linjer, og har fargede penner tilgjengelig ved behov, så blir det enklere å holde styr på rettelser o.l. underveis.Når vi skal tegne på lerretsstoff kan det være lurt å ha en blyant med bløtt bly og/eller kulepenn. -
Toile skal sys opp i en vevd bomullslerret uten elastan. Bruk gjerne gjenbruksstoffer som laken/sengetøy, men pass på at de ikke skal være “utbrukt” (helt myke og formløse) - det skal være litt hold i stoffet for at det skal gi oss den informasjonen vi trenger.
Jeg bruker også lerret til å lage meg et livbånd for måltakingen.
-
Ikke et must, men veldig kjekt å bruke når vi skal overføre mønsteret til lerret. Velg rissehjul med butte tagger.
Dette får du kjøpt i de fleste sybutikker, rissehjul kan også bestilles i nettbutikken til SØMROM.
-
Et par til “uortodokse” hjelpemidler for å ta nøyaktige mål: tynn strikk og en hyssing med “vekter” i hver ende (jeg knyter på to 5-kronersmynter). Du ser hva disse skal brukes til i videopensum til del 1.
-
Ta notater på alle forelesningene!
-
For alle oss som er for trege i hoderegning.
-
til å sy sammen lerretsmodellen! Det er selvsagt fullt mulig å tråkle den sammen for hånd også.