Sy med kordfløyel <3

Før jeg stakk av til Brasil, rakk jeg å sy ferdig dette antrekket!

MØNSTER: Bluse – McCalls M7542, Bukse – Burda 6573

Blusen er sydd i et fantastisk skjortestoff i bomull, og buksa er i jumbo-kordfløyel! Jeg tok litt bilder underveis, for jeg hadde lyst til å dele noen hotte tips til å arbeide med kordfløyel med alle dere. Så her kommer det 6 tips, som forhåpentligvis vil gjøre livet ditt litt enklere, om du finner ut at “Nu jävlar! Nu blir det byxor i cord!”

1. To nap or not to nap?
Har du lagt merke til at det i enkelte mønstre står klippe- og stoffmengde anvisninger til “fabrics with nap”? Kordfløyel havner i “yes, please“-bunken her! Stoffet er nemlig “pusete”, og når du stryker på det, vil du kjenne at det går enten med hårene eller mot hårene i lengde-retning. Fargen i stoffet vil nemlig se annerledes ut avhengig av om du klipper det slik at du koser med hårene når du stryker nedover plagget, eller mot hårene.
Regelen er visst at hårene skal stå oppover, så du stryker mot hårene når du stryker nedover plagget. Jeg har på et eller annet tidspunkt lest et eller annet sted, at flere designere prøvde å gi kordfløyelen en fresh, ny look på 60-tallet, og snudde stoffet andre veien i sine plagg. Så regler er til for å brytes, og dermed sier jeg: DU bestemmer hvordan DU vil ha det 😉 men pass på at alle mønsterdelene blir like, så du ikke ender opp med et bukseben som er litt mørkere enn det andre!

Jeg endte, mer eller mindre frivillig, opp med å klippe den lille linning-delen i front i motsatt retning, så man kan skimte fargeforskjeller der 😉

Siden alle delene må klippes i samme retning, kan det være du vil trenge mer stoff enn på anvisningen – finnes det en anvisning “with nap”, så er det den du skal følge.

2. Striper er til for å matches! Start med saksa.
Skal du klare å matche stripene på mønsterdelene når du syr dem sammen, må du begynne å bruke hodet allerede mens du klipper. Jeg pleier å legge på mønsteret på rettsiden av stoffet, slik at jeg ser hvor alle hjørnene/andre merkepunkter på mønsterdelene havner i forhold til stripene. Så klipper jeg ut en mønsterdel av gangen, og passer på at den speilvendte delen får stripene på akkurat samme sted.

3. Litt mer om striper – pain in the ass? Neida – BESTEVENN
Jeg skjønner at man kan få total panikkangst bare ved tanken på å matche striper – frykt ei! Jeg deler mine tips til en god match lengre ned. I mellomtiden kan du trøste deg med at kord-striper er sykt kjekke å ha når du skal finne trådretning – de ligger jo i trådretning! Med andre ord: guidelinjer over heeeeele stoffet! Jeg bruker dem slik:

4. Press med måte
Man må passe på og være forsiktig når man skal presse sømmene i kord – hårfibrene kan bli presset flat & ut av stilling, og du ender opp med merker. Jeg prøver å være så lett på hånden som overhodet mulig, og bruker mye damp. Et stalltips er å bruke en bit av kordstoffet som “presseklut”, og legge den under/over plagget med rettsiden mot rettsiden, slik at fibrene legger seg inni hverandre & kluten fungerer som en “støtdemper” og motvirker at hårene blir presser flat og stygg. Jeg presser heller aldri med flatt jern over kløyvde sømmer, da sømrommet kan presses inn i stoffet & legge igjen merker langs sømmen på framsiden av plagget. Når jeg skal kløyvpresse en søm åpen, bruker jeg kun tuppen på jernet, og jobber meg så rett på og langs sømmen som overhodet mulig.

Lett på hånden, også når du stryker på limstoff – tålmodighet er stikkordet. Stoffbiten under “demper” noe av trykket på fibrene.

5. Match.com
Har du vært nøye med å klippe ut identiske mønsterdeler, som har stripene plassert riktig i forhold til hverandre i hjørnene og hakkene som skal matches ved montering, så er halve jobben gjort!

Når jeg nåler sammen mønsterdelene, sjekker jeg at stripene matcher på denne måten:

Når jeg syr sammen, venter jeg til symaskinnålen er heeeelt ved en knappenål, før jeg fjerner den, så blir det maksimalt vanskelig for stoffene å skli ut av stilling.

6. Transport & fottrykk & andre snacks
En overtransportør/walking foot er veldig kjekt å ha når du er klar for å sy delene sammen på maskin. Pfaffie (min Pfaff Performance 5.2) har heldigvis en innebygd overtransportør, som jeg ikke skammer meg et sekund over å bruke på alt og ingenting 😉 Det denne gjør, er at den mater stoffet fra oversiden, som supplement til undertransportøren (tennene på undersiden av trykkfoten din, som går sirkulært opp og ned og mater stoffet bakover når du syr) som finnes i alle maskiner. Mater maskinen både fra over- og undersiden, er det mindre sjanse for at stofflagene, og stripene du så sirlig har matchet, sklir ut av posisjon.

Ingenting er så tilfredstillende, som når det matcher 😉

Et annet lurt triks er å senke trykket i trykkfoten litt, spesielt hvis du syr i en tykk og fluffy kord som denne jumbo-korden. Det som gjerne skjer i slike stoffer, er at trykkfoten “synker” ned i det deilige myke stoffet, og kan begynne å skyve stofflaget som ligger øverst foran seg.  Dette unngår du ved å “lette litt på trykket”, dersom maskinen din gir deg mulighet til å endre fottrykk. På Pfaffie gikk jeg fra 6.5, som er standard, og ned til 5.5 da jeg sydde i dette stoffet – funket som krutt!

Lurer du på noe mer, eller har andre kord-triks opp i ermet? Kommenter under! 😀

& sy pent så lenge! <3
-T

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.