SY EGNE KAFFEFILTER

Har du noen gang tenkt på at du faktisk kan sy dine egne kaffefiltre, som du kan bruke om og om igjen?
Som en utvidet GRØNNDAG viser jeg i denne bloggposten hvordan DU kan sy dine egne kaffefiltre! <3

IMG_2953.jpg

Det er flere fordeler med å sy egne kaffefiltre:

  • Gjenbruk gjør planeten glad
  • Gjenbruk gjør lommeboken din glad
  • Du slipper papirsmak på kaffen
  • Det er verdens enkleste prosjekt, og det er GØY

Først og fremst:
Velg riktig materiale! Jeg bruker ubleket & ubehandlet bomullslerret, som har ca samme tykkelse som papiret i papirfiltre – da får du riktig ekstraheringstid på kaffen (vannet renner ikke fortere/saktere gjennom enn det skal) og GOD kaffesmak! 🙂
Ubehandet bomullslerret setter heller ikke bismak på kaffen – helt prima for oss som synes smak er viktig.

Jeg har brukt et papirfilter jeg vet passer som mønster, og sydd mine filtre sammen med 4-tråds overlocksøm. Du kan også sy sammen med rettsøm på vanlig maskin, og kaste4 over med tre trinns sikksakk, for at råkantene ikke skal frynses opp.

FREMGANGSMÅTE

IMG_2946
Bruk et papirfilter som mønster. Legg filteret med den ene siden mot brett på stoffet, og klipp ut langs kanten.
IMG_2947
Utbrettet ser da filteret slik ut. Nå skal du kaste over toppen av filteret – den buede kanten, mens den er brettet ut.
IMG_2948
Jeg kaster over ørve kant med 3-tråds overlocksøm, men du kan også bruke sikksakk!
IMG_2951
Etter toppen er kastet over, bretter jeg filteret sammen igjen, og syr delene sammen langs den ene siden + bunnen. Igjen – bruk 4-tråds overlocksøm eller rettsøm + sikksakk til å kaste over 🙂 Så knyter jeg halene og klipper trådene av, og gjett hva? FERDIG!

Jeg bruker filterne både til trakter og til drypp. Om du brygger med Hario V60, eller andre dryppstasjoner som har en fasong på filterne uten bunn, går det enda fortere å sy 😉

Om du ikke vil sy dine egne, men fortsatt ønker slike filtre – frykt ei! Det finnes mange forretninger som selger slike (men punktet med glad lommebok faller nok bort da;)
Disse her spottet jeg hos Raavarene i Bergen, feks <3IMG_2986

Etter kaffen er ferdig brygget, pleier jeg å sette filteret med kafffen i på kjøkkenbenken, til kaffen blir tørr. Da er det enklere å tømme ut i matsøpla/komposten. Så vasker jeg filterne for hånd med mild oppvasksåpe. En gang innimellom legger jeg filterne til bløt i varmt vann med litt kaffemaskinrens i, og tar en litt mer grundig rensings 😉

HÅPER DU PRØVER! 🙂 for her er det ingenting å tape – men en hel masse å vinne ;*

IMG_2955

2 Replies to “SY EGNE KAFFEFILTER”

  1. Hei, jeg har sydd slike, men tror kanskje stoffet er litt for tynt. Ekstraheringen blir litt for kort…..(bruker drypper). Kunne du tipset meg helt eksakt om et bomullslerrett som egner seg?

    1. Heia Marie! ☺️ jeg bruker ubehandlet lerret fra IKEA til min moccamaster, og det synes jeg fungerer bra ift ekstrahering der 👍🏼 men er enig i at det går liiiitt for fort i dryppstasjon 🤨 der tror jeg man med fordel kan bruke en tettere vevd lerret, men jeg har ikke jaktet etter det perfekte drypp-lerretet enda 😆 (moccamasteren gjør jo jobben sin så bra😅)
      Roper ut om jeg finner et bra alternativ! 👍🏼☕️

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.