KLESSKAPSANALYSE!

I 2017 bestemte jeg meg for at jeg skulle ha kun hjemmesydde plagg i klesskapet i løpet av det neste året. I løpet av 2018 innså jeg at det kanskje ikke var den mest hensiktsmessige målsettingen jeg noen gang hadde funnet på. I 2019 skal jeg finne størrelsen og sammensetningen av drømmeskapet mitt <3.
Her kan du lese mer om alt dette 😉

IMG_5380.jpg

“Et klesskap med kun hjemmesydde plagg”

Det høres jo veldig romantisk og flott ut, men etterhvert som jeg begynte å kjenne på det i praksis føltes det ikke helt riktig inni meg. Jeg hadde mange høyt elskede plagg som var kjøpt vintage/brukt, jeg hadde flere arvestykker fra mormor og farmor som ikke skulle noen steder, jeg hadde flere kjøpte plagg som både passet og var i aller høyeste grad fungerende. Det ga ingen mening å kvitte seg med disse klærne kun for å få plass til å fylle skapet med nye, hjemmesydde klær. Derfor begynte jeg å kjenne etter hva jeg egentlig hadde behov for at dette skapet skulle bli.

Analyse og slankekur

Jeg gikk hardt til verks (som jeg ofte gjør), og bestemte meg for å kjøre en seriøs analyse av innholdet. Alle klærne ble spredt ut på senga, telt, og oppført i “manntall” 😉 Og det er en underdrivelse å si at jeg fikk bakoversveis og måtte plukke haka opp fra gulvet da jeg etter mye strev kom opp i 179 plagg totalt….

Screenshot 2019-01-13 at 22.41.23.png
Dette postet jeg på Instagram etter opptellingen i februar 2018

Det ble soleklart for meg at skapet måtte settes på knallhard slankekur, og at det akkurat da på ingen måte handlet om å “fylle det med hjemmesydde klær”, men om å “få det ned til et omfang jeg kunne stå for”. Jeg en person som utvilsomt trives best med å ha lite, så det at denne klessituasjonen hadde kommet så til de grader ut av kontroll var ganske vanskelig å svelge. Jeg vet ikke om jeg er en hoarder innerst inne, eller om jeg er så flink til å ta vare på tingene mine at naturlig utskifting aldri skjedde, eller om jeg rett og slett var litt for avhengig av å “stikke innom Fretex” i tide og utide.

Noe måtte i alle fall skje, og det litt brennkvikt, så jeg gikk i gang og plukket ut flere plagg som “jeg strengt tatt kunne klare meg uten”. Dette husker jeg var en hjerteskjærende prosess, for det var snakk om plagg jeg var ekstremt glad i (jeg blir helt latterlig glad i klærne mine…), vintage skatter og dritkule kupp som hadde masse historie. Men jeg hadde bestemt meg – skapet måtte bli betraktelig mye mindre for at jeg skulle ha det bra med det.

Hadet da, skattene

Jeg ville ikke gi bort klærne til bruktbutikker, hvor de kom til å bli solgt for latterlig dyre summer, og bestemte meg for å heller gi dem videre til noen som kom til å elske dem og ta vare på dem videre. Noen klær ble sendt til mine faste “arvinger” – slekt & venner 🙂 Resten ga jeg bort gjennom en “giveaway” på Instagram:

Screenshot 2019-01-13 at 22.51.06.png

Gjennom hele 2018 gikk jeg runde på runde på runde, og skrellet skapet forsiktig mindre & mindre, og ble mer og mer fornøyd! Det hele kulminerte med at jeg til slutt kunne gi bort to fysiske klesskap på finn.no, fordi jeg ikke lengre hadde noe å putte inn i dem. WIN nok en gang – mer plass & luft på soverommet!

Nytt år, nytt mål?

I dag telte jeg inni skapet igjen. Ingen nåde – alt skulle med! Fikk med klærne jeg hadde på meg, og alt som var i skittentøyskurven. Alle tall notert, en bunke med klær ble tatt ut for flere av dem trengte små reparasjoner eller justeringer, og enda noen plagg var såpass slitte (jeg gikk også gjennom undertøysskuffen – ANBEFALES!!) at de fikk gå videre til Fretex som tekstilavfall.

IMG_5381
Ny opptelling! 

Jeg hadde helt glemt de mørke tallene fra i fjor, og var litt nervøs for at det ikke hadde blitt noe særlig bedre på et år. Da jeg fant fram notatene fra 2018 fikk jeg meg en hyggelig overraskelse! Jeg hadde klart å slanke skapet med over 50%!

Som den tullete nerden jeg er, fikk jeg tallene inn i system og diagrammer, slik at jeg kunne se hvilke endringer som hadde skjedd, og hvordan “sammensetningen” av dagens klesskap så ut.

KLESSKAPSANALYSE

Med disse tallene foran meg, kan jeg først og fremst klappe meg selv på skulderen og si “bra jobba i 2018!”, og bruke 2019 til å jobbe videre mot “drømmeskapet” mitt.

I skrivende stund har jeg ingen klar plan, eller konkrete mål. Men jeg har en teori om at den opptellingen i 2018 gjorde meg såpass bevisst på hvordan ståa var, at jeg mer eller mindre ubevisst begynte å gjøre valg i riktig retning. Jeg handlet f.eks. ikke et eneste plagg i året som gikk, og det var ikke noe jeg planla eller satte meg som mål, det ble bare helt uaktuelt av seg selv, når jeg innså at jeg allerede hadde 179 plagg å ta av…!

I 2019 håper jeg at jeg klarer å finne et antall jeg er komfortabel og fornøyd med, og ikke minst en sammensetning som virker logisk. Jeg pusler på jeg, og holder dere oppdatert!

Og gi meg lyd om du skulle finne på å telle over skapet ditt en dag – jeg heier på deg!

xxx
-T

4 Replies to “KLESSKAPSANALYSE!”

  1. Og jeg heier på deg , Tanja 👍Jeg kommer nok ikke ( enn så lenge ☺️)til å gå så drastisk til verks som du, men ditt/ dine innlegg inspirerer og motiverer , og er virkelig til etterfølgelse❣️

    1. Så utrolig stas at du synes det, Anita! 🥰 Kjempekoselig for meg å lese at jeg kan inspirere og motivere med det jeg deler ❤️ takk!

  2. Oh! Det er planen min for i år, å slanke skapet. Men det er første gang det gikk opp for meg at jeg kunne telle klesplaggene mine. Jeg er like nerdete når det kommer til tall og figurer. Derfor synes jeg at det er en fantastisk ide å registrere det! Må bare finne tiden til å gjøre det. Uansett, gruer jeg meg til resultate. Er helt overbevisst at jeg har flere enn 179… 😂

    1. Ohh, lykke til Alexandra!! 👏🏼💪🏼 den første opptellingen var ganske hardcore, og jeg kjente at jeg bare ville drite i hele greia på flere tidspunkt der 😅 men opptellinga nå gikk veldig mye raskere, og var 100% mer lysbetont! Husk på det om det går litt trått 😉
      Og så bra at vi er flere som elsker diagrammer 😆 nå driver jeg å funderer over hva den perfekte «ratio’en» er ift hvor mange bukser man har kontra overdeler, hvor mye treningstøy jeg strengt tatt trenger til mine treningsvaner i dag, om alle overdeler jeg har kan kombineres med flere enn to underdeler, osvosv 😉😅 the nerdness is strong! 🤓😂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.