Jeg og Édith har sydd vår første BIKINITRUSE!

Denne våren kastet jeg meg ut i noe jeg aldri har gjort før – sy en bikini!! 🙂
I denne posten går jeg kjapt gjennom prosessen med å sy underdelen, sier litt om mønsteret jeg brukte, og forteller dere hvilke utfordringer jeg møtte på underveis.

IMG_2309.JPG


Denne posten er laget i samarbeid med PFAFF, da jeg har brukt min kjære Coverlock 4.0 – Édith Pfiaff <3 og må derfor merkes som reklame. 

Jeg brukte et mønster fra McCalls – m7168. I denne pakken får du mønster til tre ulike typer bikini-truser: en med lavt liv, en med høyt liv, og en med høyt liv og rynker i sidepanelene.
I tillegg får du mønster til en trekant-bikinioverdel, en bandeau-overdel, en halterneck + muligheten til å sette på volang eller forlenge alle disse til en “singlet”. Så her er det mye mønster og muligheter for pengene!

IMG_2312.JPG

HJEMMESYDD BIKINITRUSE

var mye enklere enn jeg fryktet! Stoffet jeg brukte var en mønstret lycra, med 4-veis stretch (som anbefalt på mønsteret), og slik gikk monteringen for seg!

Mønsteret er lagt opp til at trusen skal fôres, men det valgte jeg elegant vekk, og bestemte meg heller for å legge inn en kile i skrittet.

IMG_2272
Jeg klipte til kilen etter mønsteret på midtre forstykke, og overlocket kanten som kommer til å ligge forover i trusen

Bikinitrusen består av 7 mønsterdeler:
– 1 Forstykke
– 1 Bakstykke
– 2 Sidepaneler foran
– 2 Sidepaneler bak
– 1 linning
+ min lille kile 😉

Det første jeg gikk i gang med, var å sy panelene til for- og bakstykkene.

IMG_2273
Forstykke sydd fast til sidepanelene, jeg brukte en 4-tråds overlocksøm på Édith
IMG_2274
Bakstykket sydd fast til sidepanelene bak.

Etter dette var sydd sammen, og jeg hadde et helt forstykke og et helt bakstykke, sydde jeg trusen sammen i sidesømmene.

 

IMG_2275
Begynner å ta form! For- og bakstykke sydd sammen i sidesømmene.

Etter dette skal for- og bakstykke sys sammen i skrittet, og der var her jeg la inn kilen min på innsiden.

IMG_2277
Slik ser trusen ut “underfra”, når for- og bakstykke er sydd sammen i skrittet, med kilen på plass.

 

Da var bikinitrusen klar for å få på linning. Denne sydde jeg sammen til en sirkel i kort-enden som havner midt bak (eller eventuelt i en av sidesømmene), og lot det være en liten åpning igjen til strikk. Linningen skal brettes i to på langs før den sys fast til trusen, derfor må åpningen være nedpå forbi midten, slik at den havner på den siden av linningen som blir inni trusen.IMG_2278

Etter jeg sydde denne sammen, testet jeg hvordan den var å få av og på – og her oppdaget jeg ganske raskt at den var alt for trang å få over rumpa!! :O
Da var det bare å sprekke opp, og legge inn en liten kile midt bak – ingen krise, og notert til neste gang jeg bruker mønsteret 😉
Jeg brettet så linningen i to på langs, vrang mot brant, la denne rette mot rette øverst på bikinitrusen, og brukte 4-trådeig overlocksøm til å sy den på.

IMG_2279.jpg
Linning på! Klar for strikk.

Så var det bare å trekke en strikk inn i linningen gjennom det lille hullet jeg lot stå åpent, fikk-sakke strikken sammen, og sy igjen det lille hullet for hånd! 🙂

IMG_2280
Jeg setter en sikkerhetsnål i enden på strikken – da blir det lett å føre den gjennom linningen!
IMG_2281
Legger endene på strikken flatt i overlapp, og syr to runder med tett, bred sikksakk for å holde den sammen.

Nå var det klart for siste finish: brette inn og sy opplegget nederst. Her skiftet jeg Édith over på cover-stntch funksjon, og valgte en bred dekksøm for dette.

Jeg klipte også til en tynn strikk, litt kortere enn omkretsen på opplegget rundt hvert lår, som jeg sydde inn i opplegget. Slik sikrer du at skjæringen rundt låne sitter godt, uten å gape. Jeg brukte en helt vanlig hvit strikk, fordi det var det jeg hadde tilgjengelig hjemme. Men vil anbefale å bruke gjennomsiktig englestrikk i stedet (en gjennomsiktig tynn plast/gummistrikk, som du ofte ser i bikinier og undertøy) – det skal jeg neste gang 😉 Da kan du også legge strikken nederst, utenpå opplegget, slik at den kommer i kontakt med huden når du bruker trusa, og fungerer til å “holde trusa over skinkene” enda mer 😉

Opplegg med dekksøm gikk veldig fint og smertefritt, men jeg innser at jeg nok må øve litt mer på å treffe godt når jeg syr med dekksøm, slik at jeg faktisk dekker råkanten på undersiden/vragen litt bedre 😉 godt å ha noe å øve på!

IMG_2286
Det kan være litt tricky å treffe gjevnt og fint med dekksømmen på undersiden/vrangen, men man har alltids mulighet til å renklippe om det skulle bli små utskeielser. 

Alt i alt var jeg superfornøyd med den ferdige trusen! Digger at den sitter høyt i livet, og veldig fornøyd med kile-løsningen min, framfor fôr.

IMG_2285
Jeg kommer 100% sikkert til å sy flere vanlige truser etter dette mønsteret, i digge blonder og/eller viskose/bambus/bomulls-jersey! Whoooop!!

Alle spørsmål & kommentarer skriver du rett under her ;* og jeg håper du tester ut dette mønsteret!

Sy pent så lenge!

2 Replies to “Jeg og Édith har sydd vår første BIKINITRUSE!”

  1. Hei Tanja! Tester også ut mønsteret nå! Stusset også litt over at linningen virker litt i korteste laget. Da er det jo topp å kunne lese her og få det bekreftet fra deg også! Hvor mye la du til i linningen? Slik at sømmene matchet panelsømmene bak?

    1. Oh, også veldig godt for meg å lese at vi er flere, Anne!! 😄 jeg la bare til ca 6-7cm, mener jeg! Prøvde å dra den av & på etter den var sydd sammen med kile – og sjekket at det var OK 😉 Var ganske godt med stretch i den lycraen, så det holdt med såpass liten skjøt. Og jeg hadde ikke nok stoff til å klippe ny/lage skjøtene så de matchet panelsømmene – men det er jo en veldig god idé! 👍🏼

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.