Første uke som lærling forbi…!

Denne uken har vært fylt med håndsøm & aktiv fingerbøl-tilvenning, første møte med deilige industrimaskiner, rouleau’er i silkefløyel så langt øyet kan se, og på torsdag stakk jeg en aldri så liten tur til Notodden og Høgskolen i Sørøst-Norge for å snakke litt om min vei til, gjennom, og etter Symesterskapet som del av programmet for Estetiske Fagdager <3
Det går unna mao!

IMG_0514

På mandag klokken 10 trappet jeg opp i atelieret til Tine, klar som et egg & spent som en bue – nå skulle jeg sette i gang mine to år som lærling i kjole og drakt!

Jeg ble fort satt i sving av min nye medlærling Birk – jeg skulle sy en selekjole med glidelås, lommer & rouleau’er i silkefløyel! BAM!

Den første utfordringen kom nokså raskt – sy med fingerbøl. Som glad amatør-syer har jeg aldri klart å gå “all in” for å lære meg å sy med fingerbøl. Og behovet har jo heller ikke akkurat vært så veldig prekært – litt håndsøm her, litt håndsøm der.
Men når man syr Tines kreasjoner, er det ingen vei utenom. Her skulle jeg håndsy glidelås, rouleauer & skonering (det som virket som flere kilometer med skonering… ;P) Så jeg fikk nesten innfinne meg i å bli venn med det bølet, for alternativet var blemmer & smerte, og det pleier generelt å by meg i mot. Status på mitt & bølet sitt forhold så langt: litt varierende, men stigende! Kjennes mer og mer komfortabelt ut for hver dag som går 🙂

Ukas store Everest var dog rouleau’ene i silkefløyel…! Til alle som ikke er kjent med fenomenet: det er disse kantene rundt halsåpningen og ermene, som er et skråbånd i silkefløyel sydd på med maskin fra retten, rullet over kanten, og sydd fast fra vrangen for hånd. Det høres vel i og for seg ganske “straight forward” ut, men å få inn teknikken på denne rullingen er lettere sagt enn gjort…! Tro meg!
For en rouleau er ikke et kantbånd – den skal bli fast & tykk, som en lekker liten fluffy pølse som pryder kanten der… Gaaahhhhhh.


Det ble mye sying, spretting, svetting, “hæ..”-ing, og skeptiske rynker i panna. På et tidspunkt forbannet jeg meg selv for at jeg aldri var kul nok til å begynne å røyke i tidlig alder, og lære meg å rulle rullings, for jeg var helt sikker på at det ville kunne hjelpe på denne prosessen….! Heldigvis hadde jeg Selma, som også er 2.-års lærling i atelieret, ved min side, til å gi verdifulle tips & oppmuntring på veien.
Det ble ikke halvgærnt til slutt, men jeg gleder meg virkelig til dette sitter litt mer i fingrene…!

For akkurat det- all kunnskapen som sitter i fingerspissene, det gleder jeg meg til å kjenne falle på plass, litt etter litt, og med mye øving 🙂 Det er så sinnsykt fascinerende å se hvordan Tine jobber med f.eks. disse rouleau’ene. Du ser at dette er et håndverk hun har finslipt gjennom mange år, og da ser det jo selvsagt latterlig enkelt ut! Jeg håper å en dag å kunne ha så mye kunnskap & kompetanse i mine fingerspisser også <3 Og da er det jo på ingen måte feil å lære ved siden av mennesker som motiverer & inspirerer! Både Tine, og alle de andre dyktige kollegaene mine – Birk & Selma, Anette og Nour, pluss gode Lill!

På tirsdag hadde jeg kommet såpass langt på kjolen, at jeg tenkte “rouleau & skonering igjen, det får jeg ferdig i morgen!” På onsdag, etter å ha sprettet fløyelsrouleau’er dagen lang, måtte jeg gi meg for dagen med hele halslinningen & skoneringen igjen…!
Det fikk vente til fredag, for på torsdagen ventet det andre sprell! 😀

Jeg hadde nemlig blitt invitert til å holde et foredrag under Estetiske Fagdager på Høgskolen i Sørøst-Norge, og hoppet på bussen til Notodden klokken syv på morgenen, klar for en begivenhetsrik dag! Og jammen meg om det ble det!
Jeg hadde forberedt en snakk om min reise til -, gjennom-, og etter Symesterskapet, som ble fantastisk godt tatt i mot av både studenter, og ansatte ved fakultetet. Selv var jeg i etterkant litt usikker på om det hele bare ble kaos, eller noget fornuftig. Men jammen meg ble det filmet! Så en dag snart skal jeg ta motet til meg, og se på det… Enn så lenge kan dere kose dere med det 😉

I tillegg disket disse herlige menneskene opp med et “mini-Symesterskap” i forlengelse av foredraget mitt, hvor 6 deltakere fikk 1 time til å redesigne gamle sokker & strømper til et blikkfang-plagg som kunne bæres rundt skulde & hals. Helt utrolig bra opplegg – det var rigget opp 6 symaskiner & materialer av allskens slag som de kunne bruke til å utfolde seg kreativt. Jeg fikk endelig dømme, i stedet for å kave, og eeeeelsket å rope ut når det var 10/5/1 minutt igjen, og telle ned sekundene til de skulle være ferdig 😀 Skjønner godt at Christine Hope koser seg som programleder i Symesterskapet! Jeg kåret fantastiske Elbjørg til vinner, for jeg digget at hun gikk “all in” & bananas med sin blomstereng-kreasjon!! Du kan se bilde av Eldbjørg & skimte kreasjonen i denne artikkelen fra Telen, hvor jeg er ganske interessant & ut-av-kontekst-sitert flere steder..!

Etter vår uhøytidelige moro-konkurranse, gikk studentene fra tekstil & design catwalk i kreasjoner de hadde forberedt spesielt for dagen – og der synes jeg det var mye gøy inspo å hente!! Spesielt fascinert over alle “smocking” teknikkene flere av dem hadde brukt i sine kreasjoner – så jeg tok noen bilder til inspirasjon! Sjekk ut disse her da! <3

Helt fantastisk hyggelig & inspirerende dag!

Fredag var jeg tilbake på plass i atelieret, og fikk avsluttet kjolen med noen timer hyggelig “overtid” med fingerbølet & skoneringen <3 Akkurat nå er det så sinnsykt koselig å gå på jobb hver dag og vite at jeg skal sy hele dagen, at det faktisk ikke gjør noe å være igjen et par timer for å fullføre et plagg. Jeg håper den følelsen varer!

KLAR for uke 2 😀

xxx
-T

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.