Et grønnere, og mer blomstrete, alternativ til plastfolie 💚

På jakt etter bærekraftige alternativ ♻️

img_4500.jpg

Det er ingen hemmelighet at jeg er stor tilhenger av alt som kan brukes om og om igjen, framfor engangsalternativene som går rett i søpla etter kort tids bruk.

Jeg har lenge gått med en idé i hodet som skulle gjøre plastfolie helt overflødig hjemme hos meg – søte “dusjhetter” skreddersydd til alle de fine skålene og bollene jeg har hjemme 🛀🏼

For et par-tre år tilbake gikk jeg til innkjøp av en blomstrete tekstilvoksduk på IKEA, og i kveld fikk jeg endelig tid til å sy opp flere hetter i ulike størrelser 🌸🌼🌺
Plastfolie – see you never! 🔥

Bivokspapir 🐝 VS mine hetter 🎩

I dag finnes det mange gode alternativer til plastfolie der ute. Flere produsenter lager hetter som er lik mine, mens andre sverger til bivokspapir. Grunnen til at jeg velger hetter i voksduk framfor bivokspapir er først og fremst fordi jeg kan slenge hettene i vaskemaskinen på 30 grader ved behov, mens bivokspapir kun kan skylles og renses under kaldt vann i springen. I tillegg, når jeg lager hettene selv blir det utvilsomt mye hyggeligere for lommeboken, og jeg kan lage dem akkurat så store eller små som jeg selv vil! Så passer de både over glassflaskene mine, små skåler og glass/kopper, og de største bollene jeg bruker til å bake f.eks.

Og slik kan du lage dem, du også!

Du kommer til å trenge:
img_4493.jpgVOKSDUK – jeg fant ikke det som metervare hos IKEA da jeg søkte i kveld, men det finnes som metervare både hos Stoff&Stil, Kid Interiør, og sikkert mange andre! Er du ekstra heldig, finner du kanskje en skatt på en gjenbruksbutikk?
Min duk er av typen tekstilvoksduk, og er i 100% bomull med coating. Denne typen tåler vaks på 30 grader.
STRIKK – den kule “kokekte” strikken fant jeg i et syskrin jeg har arvet av en super venninnes familie <3 Mer om dette skatte-skrinet ved en senere anledning 😉 5mm bred strikk er i alle fall tingen!
SAKS & PENN –til å klippe og markere og alt det der.
SYMASKIN – Pfaffie i mitt tilfelle, seff!

STEG 1 – finn fram alle de fine bollene som skal få hetter

STEG 2 – snu dem på hodet over vrangsiden av duken, og tegn av!

STEG 3 – klipp ca 3 cm på utsiden av markeringen din

STEG 4 – sy strikken på!

Velg en tre-trinns-sikksakk (søm nr 9 på Pfaffie), og strekk godt i strikken mens du syr den på ca 1,5 cm fra kanten av hetten. Slik:

For å feste, sy litt i overlapp når du har kommet rundt, og reverser for å feste stinget.

STEG 5 – kle hettene på skålene dine, og kjøp aldri plastfolie igjen!

img_4497.jpg

5 Replies to “Et grønnere, og mer blomstrete, alternativ til plastfolie 💚”

 1. Hei Tatjana!
  For en super julegaveidé! Lurer på om du bruker glatt voksduk eller en slik som ligner på tekstil? Er de like tette og holder begge deler godt i vask?
  Det er mye skumle kjemikalier i plast og langt fra all plast egner seg for kontakt med mat. Vet du om det finnes næringsmiddelgodkjente voksduker?😅😂
  Mvh Torbjørg

  1. Heia Torbjørg ☺️
   Min er tekstilvoksduk i 100% bomull, men med en coating på rettsiden. Hva denne coatingen er, var ikke spesifisert av produsent. Men siden disse hettene aldri er i direkte kontakt med mat, eller blir varmet opp sammen med mat, så vurderte jeg det til å være innafor ☺️👍🏼

   Har ikke research’et så mye innen voksduk-verden 😅 men det er jo helt sikkert noen gode alternativer der ute! Jeg kjøpte den biten der for flere år siden, som jeg skrev, så i dag finnes det sikkert flere muligheter ☺️👍🏼

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.