Édith søm for søm – 3-tråds overlock

Denne våren vil jeg bli kjent med min kjære Édith (Pfaff Coverlock 4.0) søm for søm, og deler alle sømmene denne skjønnheten kommer med her på bloggen!
Tanken er å bygge opp en liten “oppslagssamling” av Édith sitt søm-reperoat, hvor jeg forteller hva jeg bruker sømmene til, og viser fram plagg hvor jeg syr med dem 🙂 håper det kan være nyttig for noen der ute!

Første søm ut: 3-tråds overlock

IMG_1173.jpg

Denne posten er skrevet som en del av mitt herlige samarbeid med PFAFF <3

3-TRÅDS OVERLOCK er min absolutte go-to søm når jeg skal kaste over råkantene til mønsterdelene, før jeg monterer disse sammen på symaskin.

Etter jeg har klipt ut mønsterdelene i stoff, tar jeg de rett over til Édith for å få overlocket alle råkantene jeg trenger å kaste over, så er jeg klar til montering etter det!

Et tips jeg har plukket opp som lærling hos Tine Solheim, er å alltid overlocke alt med rettsiden av stoffet oppover. Overlocksømmen ser ulik ut på over- og undersiden, og har du et stoff der det er vanskelig å se forskjell på rett/vrang så får du hjelp i overlock-sømmen!
Bare hold tunga rett i munnen når du skal overlocke 😉

ULIKE TYPER 3-TRÅDS OVERLOCKSØM
På Édith har jeg muligheten til å velge mellom smal & bred 3-tråds overlocksøm, og jeg skifter mellom disse ved å bruke venstre nåltråd for bred, eller høyre nåltråd  for smal.
Bred overlocksøm er søm nr 6, og smal er nr 7.

Inni frontdekselet til Édith er det en oversikt over alle sømmene hennes, hvor alle sømmene vises med trådene i hver sin farge. 3-tråds overlocksøm består altså enten av venstre nåltråd (blå), eller høyre nåltråd (grønn). Disse lager “rettsømmen” som de to andre trådene blir sløyfet rundt.
De to andre trådene denne sømmen består av er øvre sløyfe (rød), og nedre sløyfe (gul), som blir “sløyfet” i hverandre, og i rettsømmen, over og under stoffet, og kaster dermed over råkanten.

Siden denne sømmen sys med bare en av nålene, har den kun én rettsøm. Jeg bruker derfor veldig sjeldent 3-tråds overlock til å sy plagg sammen, fordi jeg da aller helst vil ha den doble rettsømmen som jeg får i en 4-trådig overlocksøm – det gir litt mer “sikkerhet” når to stofflag skal sys sammen & holde sammen ved bruk (mer om denne i egen post snart!).
Men det er klart, vil jeg av en eller annen grunn ha en smalere overlocksøm når jeg skal sy sammen (f.eks. tynn jersey, hvor jeg ikke vil ha for brede sømmer), så syr jeg sammen med smal 3-tråds. Men altså – først og fremst min store favoritt til å kaste over! <3

Hvilken bredde velger jeg når jeg kaster over?
Jeg ser an stoffet jeg jobber med når jeg skal bestemme meg for bredden, men en fin tommelfingerregel kan være:
er stoffet løst vevd og frynser lettBRED
er stoffet tett vevd, og frynser lite – SMAL
lette & tynne stofferSMAL
tykkere stoffer – smak & behag om de ikke frynser lett 😉

Har du 1cm sømrom å gå på, er kanskje den smale sømmen beste valg, den måler 0,5cm hos Édith. Den brede 3-tråds overlocksømmen er 0,7cm, så den egner seg best til sømrom over 1cm.

3-TRÅDS OVERLOCK, BRED (0,7cm)

IMG_1155

3-TRÅDS OVERLOCK, SMAL (0,5cm)

IMG_1202.jpg

En huskeregel for å se forskjell på over- og undersiden er at rettsømmen (nåltråden) vises på oversiden, og ikke på undersiden av sømmen! 🙂

Plaggene på bildene er to av plaggene jeg jobber med nå, som skal være en del av utstillingen hos Sømsenteret i Oslo & vise fram litt vårlige stoffer & snitt <3 Det kommer egne poster om disse plaggene framover, så stay tuned!

Bruker du denne sømmen til det samme, eller også andre ting? Eller har du sett deg ut en spesiell søm på oversikten der oppe, som du gjerne vil jeg tar for meg i neste “Édith – søm for søm”? Kommenter under! 🙂

2 Replies to “Édith søm for søm – 3-tråds overlock”

  1. Pingback: Hjemmekjolen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.