Blondetopp av mordi sin gardin

Jeg har hatt en blondegardin i bomull liggende & vente på å bli noe fint, og nå ble den fasan meg det! En blondetopp til sommeren 🙌🏻☀️🔥

Siden loppis-sesongen er i full blomst, ville jeg dele hvordan DU kan lage en sånn topp, i tilfelle lysten skulle komme over deg ✂️ PS – Helt uten mønster!! 😉👍🏻

Du kommer til å trenge: en blondegardin med en fin kant nederst, saks, symaskin, tråd, målebånd, speil, penn & papir, knappenåler.

Jeg fant denne gardinen på Fretex for kanskje 10 år siden, og nå fikk den endelig et nytt liv 🙌🏻 finner du en lignende variant, med en søt bord nederst, slipper du å tenke på opplegg! Da er det bare TO sømmer i denne toppen – i sidene, også må du sy på kantebånd + stropper til slutt ☺️👍🏻

STEG 1 – mål!

Ta med deg målebåndet, penn & papir, og en knappenål foran speilet, og spiss øyemålet & kreativiteten 👀. Nå skal du forestille deg at din framtidige, nydelige topp er på deg, og ta mål av den 😉

Jeg satt en knappenål der jeg ville ha toppen av V’en i front, for å ha et utgangspunkt for målingen….

og målte av lengden fra den og ned til der jeg ville toppen skulle slutteSå målte jeg hvor dyp V’en skulle være,hvor mange cm jeg ville ha mellom toppene på hver side av V’en, og la til slutt båndet rundt meg for å finne omkretsen. Passformen på denne er ganske “boxy”, og er beregnet på gardiner uten stretch – så du må gi deg selv rom til å få den av & på. Ha en liten arbeidstegning tilgjengelig, og fyll inn målene underveis ✏️

STEG 2 – klipp ut i gardinen!

Brett gardinen i to, slik at midt foran og midt bak blir på bretten, og du kan overføre halve forstykket over. Legg til 1,5cm sømrom i siden, nedre kant blir pynteborden på gardinen, og i øvre kant trenger du ikke legge på ekstra sømrom – der blir det kantebånd 👌🏻

Du bestemmer selv om du vil være nøye & tegne mønsteret med kritt før du klipper. Jeg satt selv knappenåler der jeg trengte for å kunne klippe på øyemål ✂️

Etter forstykket var klippet, brukte jeg det til å måle opp og klippe ut bakstykket, som blir en firkant :

Og vipps, var begge mønsterdelene ferdig klippet & klare til montering!

Mønsteret havnet litt av midten, men jeg lar det passere som “sjarmerende” mønsterplassering…! 😆😅

I tillegg til for- og bakstykke, vil du trenge kantebånd til å kante øverst på toppen & lage stropper. Jeg klippet til skråbånd (på full skrå) av den resterende gardinblonden – 3cm bred. Hvor langt kantebånd du trenger vil avhenge litt av str på toppen & lengden du ønsker på stroppene. Jeg klarte meg OK+ med 2 meter 👌🏻

STEG 3 – montering Sy sammen i sidesømmene først! På blonde er det en fordel å bruke fransk søm 🥐🥖

Da legger jeg delene vrangen mot vrangen, og syr med 0,7cm sømrom først. Trimmer så sømrommet ned til ca 4mm. Vrenger plagget så det ligger rette mot rette, og passer på at sømmen kommer helt ut i kanten, før jeg syr på nytt med 0,7cm sømrom og “fanger” råkantene inni sømrommet.

Så er toppen ferdig montert og klar for å bli kantet øverst. Vi starter med å sy på skråbånd i V’en 👍🏻

Jeg legger skråbåndet rette mot rette i V-kanten på forstykket, og drar litt i båndet mens jeg syr fast med 0,5cm sømrom- for å samle plagget litt innover i kantene og unngå at de “gaper ut”. Min blonde var såpass hullete at jeg valgte å bruke et skråbånd i bomull innerst, for å ikke få blondetuster fra råkantene stikkende ut gjennom hullene i blonden. Dette sydde jeg på over blondebåndet etter det var sydd på plass. Om du vil, kan du kante med ferdige skråbånd, istedet for å klippe skråbånd fra blonden 👌🏻

Snu i bunnen av V’en med nåla nedi arbeidet, og dra båndet over på andre siden – med mitt tykke kantebånd var dette nok til å få en fin bue nederst i V’en.

Etter båndet er sydd fast, skal det brettes slik at sømrommet havner opp på kantebåndet, øvre kant brettes ned mot kanten på sømrommet, og bretten øverst foldes så over mot vrangen så den havner oppå sømmen du nettopp sydde.

Mitt kantebånd ble såpass tykt, at jeg valgte å sy det fast på vrangen for hånd. Alternativt syr du en stikning gjennom kantebåndet så nært nedre brettekant som mulig. Så er toppen klar for stropper & kanting nedover sidene & bak.

Jeg prøver toppen på for å sjekke lengden på stroppene – du kan feste målebåndet på bak på toppen, og måle lengden slik 💡

På dette tidspunktet vil det virke som øvre kant på toppen er for vid & gaper – frykt ei! Det kommer til å bli dratt inn av kantebåndet, som igjen skal strekkes i det du syr det på kanten 👌🏻

Når jeg har stroppemålet mitt, fester jeg resten av skråbåndet langs de resterende kantene, rette mot rette, og passer på at jeg får nok stroppelengde på begge sider.

Jeg syr kantebåndet på fra toppen av V’en, langs ryggen, til toppen av V’en på andre siden. Trekk godt i båndet, så du får samlet overdelen i kanten og unngår dårlig passform 🙃 så bretter jeg båndet over kanten som før, men syr det kun fast ned til ca der jeg vil feste stroppene (lilla markering på bildet over).

Nå må jeg få stroppene sydd sammen, så jeg kan feste dem inn under kantebåndet 💪🏼 jeg bretter dem på samme vis som når jeg kanter – begge sidene inn mot midten, og så sammen i to. Disse syr jeg sammen på maskin langs kanten. Voila!

SNAAAART FERDIG – siste innprøving! Fester stroppene ca der jeg vil ha dem med nåler, og justerer etter ønske i speilet!

Så dobbeltsjekker jeg lengden på stroppene & avstanden fra sidesøm med målbånd.

Og syr stroppene slik at råkantene kommer opp & inn i kantebåndene når jeg bretter den resterende biten over til slutt:

Jeg syr dem fast i sømmen som holder kantebåndene på plass, med sømrommet på kantebåndet brettet oppover, og klipper ned endene. Bretter den resterende biten av kantebåndet over & syr den fast, så det hele ser slik ut:

Også bretter jeg stroppene oppover, og syr dem fast i posisjon på symaskin!

Finito!! 😄👏🏻 Nå er det din tur! 👍🏻👊🏻 peis på, og del bilder av toppen din med emneknaggen #sømrom – jeg GLEDER meg til å se 😍

Sy pent så lenge!

-T

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.