BASIC BIT…. NEI, GLIDELÅS! <3

Slik syr du inn det jeg kaller BASIC GLIDELÅS, trinn for trinn!
IMG_7270

Hver søndag kjører jeg det jeg kaller GRØNNDAG på stories inne på min Instagram profil! 🙂 der deler jeg tips og triks med dere som er nybegynnere i søm/ønsker å lære mer. Nå havner noen av GRØNNDAGENE her på bloggen som tutorials også! <3
Du trenger:
Vanlig glidelås
Et prosjekt/prøvelapper som er lengre enn glidelåsen din
Limstoff
Kritt/merkepenn
Nåler, tråd & symaskin
Litt glidelås-anatomi før vi begynner. Her er hva jeg kaller de ulike delene på glidelåsen:
img_0789
TRINN 1 – forbered deg
Jeg stryker på limstoff langs råkantene hvor låsen skal sys inn. Stripene med limstoff lager jeg ca 2cm bred & minst like lange som glidelåstape’n. Etter limstoffet er presset på plass med strykejern, kaster jeg over råkantene med overlock – du kan også kaste over på symaskin.
TRINN 2 – merk av lengden på låsen
Legg glidelåsen på arbeidet og marker av hvor glidelåsen kommer til å slutte. Husk at du mest sannsynlig har et sømrom på toppen av arbeidet, over låsen, som du må ta hensyn til – plasser låsen slik at glideren kan lukkes helt opp i øverste posisjon uten å komme inn på sømrommet over. Marker lengden rett under stopperen nederst på låsen. Jeg markerer av både på høyre og venstre stykke på vrangen, og setter også små merker på rettsiden – det kommer til å bli handy etterhvert i prosessen!
TRINN 3 – tråkle & sy!
Legg stykkene rette mot rette, og nål sammen i hele lengden. Bruk 1-1,5cm sømrom og sy sammen på denne måten: tråkle stykkene sammen (max stinglengde på maskin) i det området du har markert av til glidelåsen- fra øvre kant og ned til merket. Denne sømmen skal du dra ut senere i prosessen, så ikke fest trådene i starten og slutten. Jeg pleier å dra ut litt tråd i maskinen før jeg begynner å sy, slik at jeg har en hale å dra trådene ut etter senere. Etter du har sydd tråklesømmen tar du stinglengden tilbake til normal søm og syr stykkene sammen fra markeringen og videre nedover på vanlig vis – fest sømmen i start og slutt.
Bonustips: jeg klipper begge tråkletrådene nederst ved merket helt ned. Øverst lar jeg undertråden være igjen som en hale (det er denne du må dra i for å få ut tråklesømmen), og klipper overtråden ned. Så gjør du det enklere for deg selv videre 😉
TRINN 4 – kløyvpress sømmen
Legg arbeidet med vrangen opp, åpne sømrommene fra hverandre og press sømmen åpen.
TRINN 5 – nål glidelåsen fast til arbeidet
Legg framsiden av glidelåsen ned mot vrangen av arbeidet, pass på at nedre stopper på låsen ligger rett i overkant av merkene du laget (nå er du blid og glad for å ha overført markeringene til sømrommet på rettsiden i TRINN 2, for her er de!). Pass på at midten av tennene ligger midt over sømmen, og nål glidelåsen fast i posisjon. I videoen under ser du hvordan jeg passer på at tennene & sømmen havner rett over hverandre mens jeg fester med nåler på tvers. Etter at låsen er nålet fast i posisjon, snur jeg arbeidet til rettsiden og setter nåler langs sømmen og låsen i syretning (slik at nålene blir enkle å fjerne når du syr fra venstre side, nedover låsen, snur nederst og syr på tvers over, snur og syr tilbake langs høyre side av låsen). Jeg fjerner nålene på vrangen, som holder låsen i posisjon, underveis. Pass på at knappenålen du setter på tvers nederst på låsen må være litt under stopperen, slik at du vet det er der du skal snu & sy på tvers uten å risikere å kjøre på selve stopperen.
TRINN 6 – dra ut tråkletråden
Når låsen sitter trygt fast med nåler, drar jeg i undertråd-halen jeg sparte i tråklesømmen for å ta den opp! Nå har jeg mulighet til å bevege glideren opp og ned etter behov, og få den ut av veien mens jeg syr, for å få til en gjevn søm langs hele lengden på låsen.
TRINN 7 – sy sammen på maskin
Så syr jeg hele sulamitten sammen med maskin! Jeg bruker en glidelåsfot for å komme meg tett inntil tennene, men passer på å ikke sy for nært dem – glideren må ha rom til å bevege seg opp & ned. Jeg brukte 1cm sømrom, og måtte passe på at dette også ble sydd inn & gjennom, derfor sydde jeg ca 7mm fra kanten av åpningen. Nålene tar jeg ut underveis.
Jeg starter på venstre side, med glideren nede & låsen åpen, og syr et stykke ned langs låsen. Her stopper jeg med nålen ned i arbeidet og løfter trykkfoten. Så lukker jeg låsen og lirker glideren opp og ut av veien, før jeg syr videre. Når jeg kommer til nedre kant av låsen, som er markert med nålen på tvers, stopper jeg med nålen ned i arbeidet igjen. Jeg løfter trykkfoten og snur 90 grader for å sy tvers over låsen på undersiden av stopperen. For å få sømmen like langt fra kanten på andre siden av låsen teller jeg antall sting til midtsømmen, og syr like mange antall sting etter. Så er det same-same but different videre! Nål ned, fot opp, snu 90 grader, sy tilbake langs låsen, få glideren ut av veien på samme måte som før, og avslutt! ☺️

 

Håper dette var nyttig! 🙂 LYKKE TIL!

2 Replies to “BASIC BIT…. NEI, GLIDELÅS! <3”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.